Diğer Dinlerde de Oruç İbadeti Var Mıdır?

Kadim bir ibadet olan orucun tarihi aslında insanlığın tarihi kadar eskidir. İslam dışındaki diğer din ve inançlarda da oruç ibadetine rastlamak mümkündür. Hristiyanlıkta ve Yahudilikte farklı uygulamalara sahip olsa da dinî bir ritüel olarak oruç ibadeti bulunmaktadır. Hinduizm ve Budizm gibi dinlerde ise daha çok nefis terbiyesi ve manevi gelişim için oruç tutulmaktadır. İslam öncesinde Araplar arasında da farklı şekillerde oruç ibadeti biliniyordu.
İslam dininde oruç, hicretin 8. ayında indirilen ayetler ile farz kılınmıştır:
“Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi sakınasınız diye size de sayılı günlerde oruç farz kılındı. İçinizden hasta veya yolcu olan başka günlerde sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlara (zorlukla güç yetirebilenlere veya güç yetiremeyenlere) bir yoksulun -günlük- yiyeceği kadar fidye gerekir. Kim gönüllü bir iyilik yaparsa bu kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz orucu tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği ramazan ayıdır. Öyleyse içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah sizin için kolaylık istiyor, güçlük çekmenizi istemiyor. Bu da sayıyı tamamlamanız, sizi doğru yola iletmesine karşılık Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir.” (Bakara, 2/183-185)
Bu ayetlerin yanında Sevgili Peygam-berimiz ramazan orucunun İslam’ın vazgeçilmez esasları arasında bulunduğunu şu şekilde bildirmiştir:
“İslam beş esas üzerine kurulmuştur; Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Resûlü olduğuna şahitlik etmek, namazı dosdoğru kılmak, zekât vermek, haccetmek ve ramazan orucunu tutmaktır.” (Müslim, Îmân, 21)

11