Erkeklik ve Dişilikleri Yoktur
Yüce Allah; insanları, bitkileri ve bunlar dışındaki bazı varlıkları çiftler halinde yaratmıştır. Ancak melekler hakkında aynı değerlendirmelerde bulunmak mümkün değildir. Bununla birlikte Yahudilik’te meleklerden “Allah’ın oğulları” diye bahsedilmektedir. Buna karşı Hristiyanlık’ta meleklerin dişi veya erkek olduklarına dair bir bilgi bulunmamaktadır. (“Melek”, DİA, XXIX, 37-39)
Kur’an-ı Kerim’de meleklerin erkek veya dişi olduklarına değinen bir bilgi mevcut değildir. Ancak meleklerin, “dişi” olmadıkları hakkında pek çok ayet vardır. Çünkü İslam’ın ilk dönemlerinde Mekkeli müşrikler meleklerin, dişi olduklarını, dolayısıyla “Allah’ın kızları” olduğunu iddia ediyorlardı. Fakat ayetlerde bu husus kesin bir dille reddedilmiş ve bu iddia sahipleri ağır bir dille kınanmıştır: “Onlar, Rahman’ın kulları olan melekleri de dişi saydılar. Onların yaratılışına şahit mi oldular? Onların (yalan) şahitlikleri yazılacak ve sorgulanacaklardır.” (Zuhrûf, 43/19)
Müşrikler erkek çocuk sahibi olmaktan övünç duyarlar, buna karşılık kız çocukları olduğunda öfkeden ve utançtan yüzleri kızarır, ahaliden gizlenir, hatta onu diri diri toprağa gömerlerdi. (Nahl, 16/57-58) Bununla beraber söz konusu Yüce Allah olunca ona kız çocuk isnad etmekten de geri durmazlardı. Yani melekleri “Allah’ın kızları” olarak görürlerdi. Müşriklerin bu çarpık ve sapkın inanışları Kur’an’da şöyle eleştirilmektedir: “Rabbiniz erkek çocukları size seçip ayırdı da kendisine meleklerden kız çocukları mı edindi? Gerçekten (sorumluluğu) çok büyük bir söz söylüyorsunuz.” (İsrâ, 17/40) Öte yandan Hz. Peygamber, Mekke’yi fethedip de Kâbe’ye girince, meleklerin dişi suretinde duvarlara çizildiğini görmüş ve onları sildirmiştir.
Yukarıda görüldüğü üzere Kur’an-ı Kerim’de meleklerin dişi oldukları açık bir biçimde reddedilmektedir. Bununla beraber onların erkek olduklarına dair bir bilgi de ayetlerde bulunmamaktadır. Dolayısıyla onların erkeklik ile nitelendirilmeleri de yanlıştır. Meleklerin erkeklik veya dişilik vasıflarına dair ne akli ne de naklî bir delil vardır.
13