Hac Arınmadır
Mekke fethedildiğinde Hz. Peygam-ber’in emriyle Kâbe’nin içinde bulunan putlar ve resimler imha edilmiştir. Şirk unsurlarının temizlenmesinden sonra Resûlullah içeri girmiş, tekbir ve kelime-i tevhid getirerek göğsünü, yanağını ve iki elini Kâbe’nin duvarına dayayıp dua etmiştir. Dışarı çıktığında ise yüzünü Beytullah’a çevirerek, “İşte kıble, işte kıble!” demiştir. (Nesâî, Menâsikü’l-hac, 132)
O günden itibaren bu mübarek eve bir daha şirk unsurları girememiştir. Kerim Kitabımızın ifadesiyle hak gelmiş, batıl yok olmuştur. (İsrâ, 17/81) İşte bu yüzden, Beytullah’ı ziyaret ve tavaf etmek üzere hacca gelen mümin, tertemiz bir eve geldiğinin bilinciyle bu mabede yaraşır bir temizliğe sahip olmak için gayret gösterir.
Kur’an’da Allah’ın tövbe edenleri ve temizlenenleri sevdiği bildirilmektedir. (Bakara, 2/222) Bu müjdeye erişebilmek ve sevilen kul olabilmek için mümin beden, elbise ve çevre temizliğine özen gösterdiği gibi manevi kirlerden de temizlenmesi gerektiğini bilir. Kâbe’nin putlardan arındırılması misali, kalbini dünyevi hırs ve tutkuların, nefsani ve şehevi arzuların esaretinden, haset, inat, kin ve nefret gibi kötü duyguların işgalinden kurtarıp arındırır. Böylece tertemiz olan Beytullah’a tertemiz bir gönülle yönelir.
9