İslam Dininde Melek İnancı

Meleklere iman, İslam’ın inanç esaslarından biridir. Müstakil bir esas olmakla beraber diğer iman esaslarıyla çok sıkı bir bağlantısı vardır. Her şeyden önce, meleklere iman, Allah’a ve O’nun kâinatta koymuş olduğu düzene inanmayı beraberinde getirir. Melekler de Yüce Allah’ın evrende var etmiş olduğu düzen içerisinde vazifelidirler ve kâinatın nizamında kendilerine emredilen görevi aksatmadan yerine getirirler. 
İslam dini insanların dünya ve ahiret saadetini hedefler. Bunun için de doğru yolu bulabilmeleri için gerekli kuralları açık bir biçimde bildirir. Bu bağlamda Kur’an-ı Kerim’de inanılması zorunlu olan hususlardan biri de meleklere imandır. Nitekim bir ayet-i kerimede “Allah’ın elçisi ve müminler, Rabbinden ona indirilene iman ettiler. Her biri Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine inandılar.” (Bakara, 2/28) buyurularak meleklere imanın inanç esaslarından biri olduğu açıkça vurgulanmıştır. Bir diğer ayette de “Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkâr ederse derin bir sapıklığa düşmüş olur.” (Nisâ, 4/136) buyurularak meleklerin inkâr edilmesinin kişiyi dalalete düşüreceği uyarısında bulunulmuştur. Meleklere iman, aynı zamanda Allah’a samimi bir şekilde bağlanan müminlerin temel özelliklerinden biri olan gayba imanın bir göstergesidir. (Nisâ, 4/136)
Yüce Allah’ın insanlığa son peygamber olarak gönderdiği Hz. Muhammed (s.a.s.) de meleklere imanın gereğine işaret etmiştir. Bu bağlamda Cibril hadisi olarak bilinen rivayette Hz. Peygamber (s.a.s.) imanın esaslarını sayarken meleklere imanı da zikretmiştir. (Müslim, Îmân, 5)

3