Kime Dua Ederiz?

Allah kendisine dua edenleri işitir. O, kimsenin görmediğini gören, duymadığını duyandır. O,  kimsesizlerin kimsesi, yardıma muhtaçların yardım edeni, ümitsizlerin ümididir. Allah, kendisine yönelen gönülleri bilir. Dilden, gönülden gelen niyaz ve isteklerden haberdardır. İnsan bunu bilerek dua etmeli; kabul olunmadı diye ümitsizliğe düşmemelidir. Belki istediği o an kişi için hayırlı değildir veya dileği kendisine daha sonra verilecektir. İnsan duaların karşılığının bir şekilde verileceğini bilmelidir. Allah, rahman ve rahim oluşunun gereği kullarının dileklerini işitip bunlara sevindiği gibi aynı zamanda bunlara cevap da verir. O, hep bizimledir. Sıkıntılarımızı gideren, gönülleri genişleten, huzur verendir; rahmeti, ikramı, ihsanı, bağışı boldur. O’nun hazineleri vermekle asla eksilmez.  
Duada yegâne yöneliş Yüce Allah’adır. Ancak O’na dua edilir ve yalnız O’ndan yardım istenir. Rabbimiz bizden sadece kendisine dua etmemizi istemektedir. Allah’tan başkasına, putlara veya başka yaratılmışlara dua ve ibadet edilmesi Kur’an’da kesinlikle yasaklanmıştır. (Şuarâ, 26/213) Kur’an’a göre Allah’tan başkasına dua edenler, ağzına su gelsin diye suya doğru ellerini açan, fakat elleri boş kalan kimselere benzerler. (Ra’d, 13/14) Allah’ın dışında kendilerine dua edilenler de O’nun kulları ve yarattıklarıdır. (A’râf, 7/194, 195) Allah’tan başkasına dua etmek “açık bir sapıklıktır.” (Hâc, 22/12, 13) ve “kâfirlerin yaptığı dua boşuna yapılmış bir duadır.” (Mü’min, 40/50)
Allah Teâlâ, maddi ve manevi olarak bizlere sayılamayacak kadar nimet vermiştir. Bizi insan olarak var eden ve yaşatan Rabbimizi unutmamak ve O’na şükretmek insan olmamızın bir gereğidir. Rabbimize karşı teşekkür hem dilimizle hem de güzel davranış sahibi olmakla yerine getirilir. Allah kendisini tanıyan ve ibadet edeni, kendisinden isteyeni, dua ve şükredeni sever. Dua ve şükür, nimetlerin artmasına vesile olup insanları Allah katında değerli kılan özelliklerdir. Dua, kulu Rabbine yakınlaştıran ve onu dinginliğe, huzura kavuşturan bir kulluk eylemidir. Ayet ve hadislerde duaya teşvik eden pek çok örnek yer alır: “Rabbinize yalvararak ve gizlice dua edin.” (A’raf, 7/55) “Korkarak ve umarak O’na dua edin.” (A’raf, 7/56) “Ey Allah’ın kulları! Size dua etmenizi tavsiye ederim.” (Tirmizi, Deavât, 102) “Duayı terk etmek isyandır, günahtır.” (Heysemi, Ed’ıye, 2, No: 17194) “Dua etmekte aciz olmayın, çünkü dua eden hiçbir insan helak olmaz.” (İbn Hıbban, Ed’ıye, No:871)

5