Kini Yok Etmek, Haset Ateşini Söndürmek
Yüce Allah, nimetlerini kulları arasında belli ölçekte taksim eder.(Zuhruf, 43/32) Kimisini bol rızık vermek suretiyle dünya nimetlerinden çokça yararlandırır, kimisine az rızık verir. Bütün bunlar ezelde ilahi bir hikmete göre takdir edilmiştir. İnsanların tümü eşit miktarda mal ve servete sahip olsalardı, birbirleriyle yardımlaşma ihtiyacı duymaz, yapılması gereken birçok iş ve meslek icra edilemez, maddi ve manevi alanda gelişme sağlanamazdı. İnsanlar kendi başlarına yaşamaya başlar, aralarında sevgi ve saygı bağı da oluşmazdı. Bu bakımdan dünya nimetlerine istediği ölçüde sahip olamayan kişi, başkasının elindekine göz dikmemeli, kanaatkâr olmalıdır. Başkasının sahip olduğu nimeti kıskanmamalı, ona karşı içinde kin ve nefret duyguları beslememelidir. Servet sahibi ise, mal ve servetiyle şımararak veya gösteriş amaçlı tüketim yaparak kendisinin sahip olduğu nimetlerden mahrum olan muhtaç insanların kin ve haset duygularını tahrik etmemelidir. Ayrıca elindekilerin geçici olduğunu, kalıcı nimete ahirette kavuşulabileceğini bilmeli; Yüce Allah’ın emri gereği mal ve servetinden zekât ve sadaka vererek yoksullarla paylaşmayı, onların gönüllerini almayı kendine ilke edinmelidir.
Şurası bir gerçektir ki, zenginler, zekât vererek iş ve geçim imkânlarından mahrum olan yoksul insanların ihtiyaçlarını karşılamaz, problemlerinin çözümü noktasında gayret göstermezlerse, onların varlıklı insanlara karşı kin ve haset beslemelerine engel olamazlar. Nitekim tarih boyunca bu bilinçten yoksun olan zenginlerle iş ve gelir imkânlarından mahrum olan fakirler arasında sürekli mücadele olmuştur. Kanlı olayların, kavga ve yağmaların birçoğu, birinin sahip olduğu servete diğerinin sahip olamamasından kaynaklanmıştır.
Zekât ve sadakalarla fertlerin karşılıklı olarak kardeşlik, sabır, kanaat ve kadere rıza gösterme gibi güzel ahlaki duyguları pekişir, insanlar arasında düşmanlığı körükleyen duygular körelir. Ne servet sahibinin gururlanmasına ne de fakirin ona karşı kin ve kıskançlık beslemesine fırsat verilmiş olur.
56