Kurban Edilecek Hayvanlar

Kurban ibadetinin yerine getirilebilmesi için belirli hayvanların kurban edilmesi gerekir. Bunlar koyun, keçi, sığır, manda ve devedir. Geçerlilik açısından kesilecek hayvanın erkek ya da dişi olması arasında bir fark yoktur. Ancak hayvan dişiyse gebe olup olmadığına dikkat edilmelidir. Çünkü gebe hayvanların kurban edilmesi de et ihtiyacı için kesilmesi de uygun değildir.
Koyun ve keçinin kurban edilebilmesi için 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. Bununla birlikte altı ayını tamamladığı hâlde 1 yaşındaki kadar gösterişli olan koyun da kurban edilebilir. Bu istisna sadece koyun için geçerlidir, keçinin mutlaka yaşını doldurması lazımdır. Sığır ve manda 2 yaşını; deve ise 5 yaşını tamamladıktan sonra kurban olarak kesilebilir.
Kurban edilecek hayvan sağlıklı, organları tam ve besili olmalıdır. Hayvanın değerini düşürücü nitelikteki kusurlar kurbana engeldir. Buna göre şu kusurlara sahip olan hayvanlar kurban edilemez:
- İki veya bir gözü kör olan,
- Kemiklerinde ilik kalmayacak kadar zayıflamış olan,
- Kesileceği yere gidemeyecek derecede topal olan,
- Kulağının ve kuyruğunun üçte birinden fazlası kopmuş olan,
- Dişlerinin yarısından fazlası dökülmüş olan,
- Doğuştan kulağı olmayan,
- Memesinin ucu kesilmiş olan,
- Koyun ve keçide bir, sığırda iki memesi kurumuş olan,
- Boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırılmış olan,
- İlaçla sütü kesilmiş olan,
- Burnu kesilmiş olan, 
- Dilinin çoğu kesilmiş olan,
- Ölecek kadar hasta olan hayvanlar.
Kurban edilecek hayvanın doğuştan boynuzsuz, şaşı, topal, bir kulağı delik veya yırtılmış, biraz hasta olması kurbanın geçerliliği açısından bir sakınca oluşturmaz.
Kusursuz olarak satın alındığı hâlde hayvanın alıcının elindeyken kurban olmaya engel bir kusurunun ortaya çıkması hâlinde, kişi zenginse kusuru olmayan başka bir hayvan alıp kurban eder. Fakirse yeni bir hayvan alıp kesmesi gerekmez. Kesimden önce bir kusuru tespit edilmediği hâlde kesildikten sonra hayvanın hasta olduğu ortaya çıkmış ve sağlık nedeniyle etinin imha edilmesi gerekmişse bu durumda kurban ibadeti geçerli olur. Ancak kurban kesildikten sonra satıcıdan kurban bedeli geri alınırsa, bu sadaka olarak verilir. Kurban bedeli geri alınamazsa yeniden kurban kesmek gerekmez.

11