Kurban Hz. İbrahim’in Sünnetidir

Bir defasında Hz. Peygamber’e “Ey Allah’ın Resûlü! Bu kurbanlar nedir?” diye sorulduğunda o, “Atanız İbrahim’in sünnetidir.” diye cevap vermişti. (İbn Mâce, Edâhî, 3; İbn Hanbel, IV, 468) Kur’an’da imanı, Rabbine gönülden itaati ve şükrüyle, (Nahl, 16/120-121) yumuşak huyluluğu (Tevbe, 9/114) ve dürüstlüğüyle (Meryem, 19/41) örnek gösterilen Hz. İbrahim, kurban ibadetinde de örnekti kendinden sonraki nesillere. Samimiyeti, fedakârlığı ve teslimiyetiyle…
Hz. İbrahim’in en büyük sınavlarından biriydi kurban. Tevhid mücadelesi ile geçen uzun ömrünün sonlarına doğru Rabbinden tek dileği olmuştu. İyilerden olacak bir erkek evlat istiyordu. Bu özlem öylesine yer etmişti ki içinde, gerçekleştiği takdirde evladını Allah’a kurban edeceğine söz verdi kendi kendine. Kısa bir süre sonra Hz. İbrahim’e beklediği müjde geldi.  Akıllı ve edepli bir erkek çocuğu olacaktı. 
Zaman öylesine hızlı geçip gidiyordu ki, Hz. İbrahim’in İsmail adını verdiği oğlu babasıyla beraber iş güç tutacak yaşa gelmişti. Hz. İbrahim bir süredir rüyasında İsmail’i kurban ettiğini görüyordu. Oğlu dünyaya gelmeden önce adadığı adak hatırlatılıyordu âdeta kendisine. Biricik oğlunu karşısına alıp, “Yavrucuğum! Rüyamda seni kurban ettiğimi gördüm. Düşün bakalım sen bu işe ne diyeceksin?” dedi bir gün. İsmail de tereddütsüz, “Babacığım! Sana buyurulanı yap, inşallah beni sabredenlerden biri olarak bulacaksın.” dedi. Her ikisi de Allah’ın emrine tam teslimiyet göstermişti. Hz. İbrahim, İsmail’i kurban etmek üzere yüzüstü yatırınca “Ey İbrahim! Rüyanı gerçekleştirmiş oldun. İşte iyileri biz böyle ödüllendiririz.” diye seslenildi. Oğlu İsmail’in yerine iri bir koç kurbanlık verildi. (Sâffât, 37/100-107)
İşte müminler her kurban bayramı Rablerinin rızası için kurbanlarını keserken Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail’in verdiği başarılı sınavın hatırasını tazelerler. Tıpkı onlar gibi kendilerinin de her an Allah’a itaat ve teslimiyet üzere olduklarını, O’nun sevgisini her türlü sevgiden üstün tuttuklarını göstermiş olurlar.

4