Meleklere İmanın Yaşantımıza Etkileri

İslam’da başlı başına bir inanç esası olmakla beraber meleklere imanın diğer iman esaslarıyla çok sıkı bir bağlantısı vardır. Her şeyden önce meleklere iman, Allah’a ve O’nun kâinatta koymuş olduğu düzene inanmayı beraberinde getirir. Çünkü Yüce Allah âlemdeki mükemmel işleyişi görünür ya da görünmez sebepler ve varlıklar arkasına gizlemiştir. Melekler de Yüce Allah’ın evrende var etmiş olduğu düzen içerisinde vazifelidirler ve kâinatın nizamında kendilerine emredilen görevi aksatmadan yerine getirirler. 
Meleklere iman sayesinde insan, yeryüzünde başıboş yaratılmadığını bilir, her zaman ve zeminde yanında Allah tarafından görevlendirilmiş melekler bulunduğu inancını pekiştirir. Bu aynı zamanda ona güven duygusu aşılar, yalnız olmadığını hatırlatır. En karanlık mekânlarda, en tenha yerlerde âdeta yol arkadaşları olarak onları görür. 
Yüce Allah’ın ilminde saklı olan kaderini yaşayan insan, zamanı gelince kendisine emanet olarak verilen ruhunu Allah tarafından vazifeli kılınan ölüm meleğine teslim eder. Meleklere iman eden kimse bilir ki, ölüm kendisi için bir yok oluş değildir. Bilakis meleklerin sualleriyle başlayan ahiret yolculuğunun başlangıç noktasıdır. Dolayısıyla bu düşünceler kişiyi güzel ameller işlemeye, ebedî saadet yurdu için hazırlık yapmaya da sevk eder.
Melekler Allah’a bağlılığın, sadakat ve teslimiyetin sembolüdürler. Sadece Allah’ın emri ile hareket eder, O’ndan başka hiç kimseye ya da varlığa boyun eğmezler. Onlar aynı zamanda manevi temizliğin; bütün kirlerden, günahlardan arınmışlığın da sembolüdürler. Akıllı ve şuurlu varlıklar olmakla birlikte Yüce Allah’a karşı kendilerini isyana sürükleyecek hiçbir söz ve davranışın içerisine girmezler. Her an Allah’ın emrini yerine getirmeye hazırdırlar. Bu yönleriyle kulluk için dünyaya gönderilen insana asli vazifesini de hatırlatırlar.

29