Meleklerin Hz. Âdem’e Secdesi

Kur’an-ı Kerim’in pek çok yerinde meleklerin Hz. Âdem’e secde ettiklerinden bahsedilir. Ancak Bakara suresinin 30-32. ayetlerinde ise bu husus daha detaylı bir şekilde anlatılmıştır: “Hani, Rabbin meleklere, “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım.” demişti. Onlar, “Biz seni övgü ile tenzih ederken ve senin kutsallığını dile getirip dururken orada fesat çıkaracak ve kan dökecek birini mi yaratacaksın!” dediler. Allah “Şüphe yok ki, ben sizin bilmediklerinizi bilirim.” buyurdu. Ve Âdem’e bütün isimleri öğretti. Sonra bunları meleklere gösterip “Sözünüzde doğru iseniz şunların isimlerini bana söyleyin.” dedi. “Seni tenzih ederiz! Bize öğrettiğinden başka hiçbir bilgimiz yoktur. En kâmil ilim ve hikmet sahibi şüphesiz sensin.” cevabını verdiler.” (Bakara, 2/30-32)
Meleklerin Hz. Âdem’e secde etmeleri Allah’ın emriyle olmuştur. Hz. Âdem’e secde edilmesi onun üstün vasıflarına dikkat çeken bir saygı ve hürmet göstergesidir. Yani, Hz. Âdem’e yapılan secde ibadet amacıyla değildir, Allah’ın emrine itaatin ve O’na olan bağlılığın bir gereğidir. 

8

Meleklerin Sayısı

Ayet ve hadislerde farklı görevler icra eden meleklerden bahsedilmiştir. Dört büyük melek, arşı taşıyan melekler, arşın etrafındaki melekler, yazıcı melekler, cennette görevli melekler, cehennemde görevli melekler bunlardan bazılarıdır. Ancak bu kaynakların hiçbirinde meleklerin sayılarını bildiren bir rakam ifade edilmez. Dolayısıyla Allah’tan başka kimse onların adedini bilemez. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de, “Rabbinin ordularını kendisinden başkası bilmez.” (Müddessir, 74/31) buyurulmuştur.
Meleklerin sayısı Yüce Allah’ın ilminde gizlidir. Bununla birlikte Hz. Peygamber’in hadislerinden hareketle, meleklerin sayısının insan zihninin alamayacağı kadar çok olduğunu söylemek mümkündür. (Buhârî, Bed’ü’l-Halk, 6; Müslim, Îmân, 264.)

9