Mikail
Kur’an-ı Kerim’de adı açıkça zikredilen meleklerden bir diğeri de Mikail’dir. Mikail ismi Kur’an-ı Kerim’de bir yerde şu şekilde geçmektedir: “Her kim Allah’a, meleklerine, peygamberlerine, Cebrail’e ve Mikail’e düşman olursa bilsin ki, Allah da inkâr edenlerin düşmanıdır.” (Bakara, 2/98)
Mikail’in (a.s.) görevine dair ayetlerde bir bilgi bulunmamakla birlikte çeşitli hadislerde bazı bilgiler verilmiştir. Bunlardan birine göre, Hz. Peygamber, Cebrail’e (a.s.) Mikail’in görevini sorar o da “yağmur(ların yağması), bitki(lerin bitmesi)” ile görevli olduğunu söyler. (İbn Ebi Şeybe, Musannef, VII, 159) Dolayısıyla tabiat olaylarının idaresi vazifesi ona verilmiştir. Ayrıca bazı âlimler “canlıların rızıkları”nın da Mikail’in görevleri arasında olduğunu dile getirmişlerdir. (Sübki, Şerhu Süneni Ebi Dâvûd, V, 178)
Hz. Peygamber dua ederken bazen Hz. Cebrail ve İsrafil ile beraber Hz. Mikail’in de adını anarak şöyle derdi: “Ey Cebrail, Mikail ve İsrafil’in Rabbi olan Allah’ım!” (Müslim, Müsafirîn, 200) Bu hadis de Mikail’in (a.s.) fazilet ve değerini göstermesi bakımından önemlidir. Öte yandan Bedir Savaşı’nda Cebrail ile birlikte Mikail’in de komutan olarak bulunduğu gibi bazı bilgiler de kaynaklarda yer almıştır. (İbn Hanbel, XXI, 55)
20