Namaz Maddi ve Manevi Arınmadır
Namaz, Müslümanı kin, haset, hayasızlık ve fenalık gibi manevi kirlere bulaşmaktan koruyan ve bunlardan temizleyen bir ibadettir. Yüce Allah, Kur’an’da bunu şöyle açıklar: “(Ey Muhammed!) Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir. Allah, yaptıklarınızı biliyor.” (Ankebût, 29/45) Günde beş kez Kâbe’ye yönelip, Allah ile samimi ve dürüst bir iletişime geçen Müslüman, nefsinin kendisine ilham ettiği kötülüklerin esaretinden kurtulur. Dünya hayatının aşağılık durumlarına düşmez. Bu özel ibadet sayesinde Allah ile olan iman bağını her gün beş kez derinden hissederek bilincini tazeler. İmanını sağlamlaştırarak manevi açıdan güçlenir ve ruhen beslenir.
Hz. Peygamber, namaz kılan kişiyi, kapısının önündeki nehirde günde beş kez yıkanan kimseye benzetir. Bu kişide maddi kirlerden bir eser kalmayacağı gibi namaz kılan kimsede de günahlardan eser kalmaz. Dolayısıyla namaz kılmak, manevi ve maddi kirleri temizleyerek çift yönlü bir etki gösterir. (Buhârî, Mevâkît, 6; Müslim, Mesâcid, 283)
Hakkıyla kılınan namaz Müslümanı ahlaki açıdan olgunlaştırır ve onu erdemli bir birey hâline getirir. Bu kulluk vazifesini huşu
ile devamlı ve bilinçli bir şekilde yerine getiren müminde ne nankörlükten, ne cimrilikten eser kalır. Sağlam inanç sahibi, hayâ ve cömertlik gibi faziletleri içselleştiren, iffetli, güvenilir bir insan olarak toplumun gözde şahsiyetlerinden ve İslam’ın aydınlık temsilcilerinden biri hâline gelir.
Namaz, her şeyin hızla değerini yitirdiği dünyamızda var olma savaşı veren, dünya meşgaleleri arasında nefes almakta zorlanan insanı psikolojik anlamda rahatlatan ve onu insan yapan niteliklerini ortaya çıkaran bir ibadettir. Nitekim bize örnek olan Hz. Peygamber sıkıntılı ve üzüntülü bir durumla karşılaştığında namaz kılarak (Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 2) bütün sorunları hâlleden, gam ve kederi gideren Rabbine sığınırdı.
Namaz, diğer bir yönüyle maddi arınma sağlar. Bu ibadete hazırlık kapsamında abdest almak, vücudu ve namaz kılınan yeri pisliklerden arındırmak, insanın daha sağlıklı şartlarda yaşamasını sağlar.
3