Okuma Yazma Bilmeyen Bir Kimse İnsanlığa Rehberlik Yapabilir Mi?

Hz. Peygamber, tahsil görmemiş ve okuma yazma bilmeyen birisi idi. Şu hâlde böyle bir insanın, kendi başına yaratılış, kâinat, insanlık tarihi, Allah inancı, gayb âlemi, ölüm sonrası, insanın kurtuluşu vb. birçok konuda insanlığa rehberlik yapması mümkün müdür? Ayrıca belirtmek gerekir ki, Kur’an’ın getirdiği değerlerle medeniyet tarihinde önemli bir yeri olan İslam medeniyeti kurulmuştur. Yine bu değerler, on dört asrı aşkın bir süredir hayır ve fazilet yolunda Müslüman ümmetin en temel kaynağını oluşturmuştur. Okuma yazma bilmeyen birisinin, vahiy almadan insanlığa böyle bir rehberlik yapması mümkün müdür? 
Aksini söyleyecek olursak bir anlamda şunu iddia etmiş olmaz mıyız? Medeniyetten uzak bir coğrafyada yetişmiş, tahsil görmeyen, okuma yazma bilmeyen bir kimse, bütün insanlığa geçmiş-gelecek, görünen-görünmeyen, dünya-ahiret, hak-batıl, doğru-yanlış konularında rehberlik ve üstatlık yapabilir.

11

Kur’an’ın Kaynağı O Günkü Arap Toplumu Olabilir Mi?

Kur’an’ın kaynağını Arap toplumunda aramak boş bir çabadır. Çünkü Hz. Peygamber’in kavmi putperestti. Şayet İslam’ın kaynağı bu toplum olsaydı, onunla uyuşan değerler üzerine kurulurdu. Oysa Hz. Peygamber, hayatı boyunca bu toplumdaki şirkle, cehaletle, hurafelerle mücadele etmiş ve insanları bunlardan arındırmaya çalışmıştır. 
Yine Kur’an’ın kaynağını o günkü Yahudi ve Hristiyan kültüründe aramak sonuçsuz bir çabadır. Çünkü Allah’ın Resûlü peygamberlikten önce bazı Yahudi ve Hristiyan din bilginleriyle karşılaşsa da bu görüşmeler çok kısa olmuştu. 
Allah Resûlü peygamberlikten sonra da bazı Yahudi din adamlarıyla görüşmüştür. Ancak bu buluşmalarda da soran ve öğrenen, söz konusu din adamlarıydı. Hz. Peygamber ise öğreten, uyaran ve müjdeleyendi. Ayrıca Kur’an’daki Yahudiler ve Hristiyanlarla alakalı ağır eleştiriler de onların kaynaklığıyla ilgili şüpheleri bertaraf etmektedir.

12