Orucun Sünnetleri/Müstehapları Nelerdir?

Orucun tadına varabilmek ve özellikle ramazan ayının manevi atmosferini daha iyi hissedebilmek için oruçluya tavsiye edilen bazı hususlar bulunmaktadır. Bunların orucun geçerliliği ile doğrudan alakası olmasa da bu ibadeti daha da güzelleştirmek için Sevgili Peygamberimizin tavsiyeleri doğrultusunda uygulanması güzel görülmüştür. Müslümanların benimseyerek zamanla içselleştirdikleri ve âdet hâline getirdikleri bu uygulamalar orucun sünnetleri, adabı veya müstehapları şeklinde karşımıza çıkabilmektedir. 
Her biri oruç ibadetinin tadına varabilmemize yardımcı olan davranışların başında sahura kalkmak gelir. Sahur vakti kalkarak az da olsa bir şeyler yemek, bu vaktin fazilet ve bereketinden istifade etmek, sahuru özellikle gecenin son üçte birlik kısmına denk getirmek, teheccüd namazları ve dualarla bu vakti değerlendirmek tavsiye edilenler arasındadır. 
İftar vakti geldiğinde ise orucun açılması konusunda acele edilmesi tavsiye edilmiş, bu konuda Allah Resûlü “İnsanlar vakti girince iftar etmekte acele ettikleri sürece hayır üzere olurlar.” (Buhârî, Savm, 45) buyurmuştur. 
Oruç açılırken dua etmek, hurma gibi tatlı bir şeyle veya su ile iftar etmek, gusül abdesti alınması gerekiyorsa imsak vaktinden önce almak, yakınIara ve ihtiyaç sahiplerine yardım ve ikramları arttırmak, kötü söz ve davranışlardan uzak durmak; namaz, Kur’an-ı Kerim tilaveti, dua, salavat getirme gibi ibadet türünden meşguliyetlere ağırlık vermek, Ramazanın son on gününde itikafa girmek oruçla alakalı tavsiye edilen diğer amellerdir. (İbrahim Kâfi Dönmez, “Oruç”, DİA, XXXIII, 416-425, İlmihal, 402-403))

18