Paylaşmayla Gelen Güzellik

Malla yapılan bir ibadet olarak kurban, kulluk bilincini geliştiren yönünün yanında bireye ve topluma faydalarıyla da ön plana çıkar. Kurbanını keserek Rabbine teslimiyetini ortaya koyan Müslüman, kurbanın etini ailesi, akrabaları, komşuları, ihtiyaç sahibi kimseler ile paylaşarak çevresindekilerin yararını da gözetir. Kan akıtmak kurban ibadetinin rüknü olmakla birlikte Rabbimizin bizden istediği, kurbanı kesip öylece bırakmak değildir. Yüce Allah (c.c.), biz kullarına verdiği bu nimetlerden faydalanmamızı ve kendisine şükretmemizi ister: “… Artık onlardan hem kendiniz yiyin hem sıkıntı içindeki yoksulları doyurun.” (Hac, 22/28) “… Cansız hâlde yere serildiklerinde onlardan hem kendiniz yiyin hem de ihtiyacını gizleyen ve gizlemeyen yoksulları doyurun.” (Hac, 22/36)
Rabbimizin emridir, kuluna ihsan ettiği gibi kulunun da diğer insanlara ihsanda bulunması. (Kasas, 28/77) Bu yüzden sair zamanlarda zekât ve sadakasıyla muhtaç kardeşlerine destek olan Müslüman, kurban bayramı günlerinde de kurbanıyla onlara yardım eder. Rabbine yakın olma ümidiyle kestiği kurbanını eşi dostu ve muhtaç kimselerle paylaşarak bu yolda daha da ilerler. Hz. Âişe’nin (r.a.) anlattığı şu olayda olduğu gibi: Bir gün Hz. Peygamber’in (s.a.s.) ailesi için bir koyun kesilmişti. Allah Resûlü koyundan ne kadarının kaldığını sorunca Hz. Âişe, sadece kürek kemiğinin kaldığını söyledi. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.s.) şöyle dedi: “(Demek ki) kürek kemiği hariç tümü(nün sevabı bize) kaldı.” (Tirmizî, Sıfatü’l-kıyâme, 33) Bugün bize düşen de kurban bayramı günlerinde bu bilinçle hareket etmek ve paylaşmanın hayatımıza kattığı güzelliğe bizzat şahit olmaktır.
Kurban ibadeti sayesinde yılda bir kez evine et giren insanların günümüz şartlarında bile var olduğu bir gerçektir. Yoksulluk, susuzluk, kıtlık, savaş, sömürgecilik vb. nedenlerle temel ihtiyaçlarını karşılamaktan dahi mahrum kalan insanların solgun yüzlerini yılda bir kez de olsa gülümsetir kurban. Vekâletle kurban kesimi sayesinde dünyanın birçok yerine ulaşabildiğimiz günümüz imkânlarında bunun hiç de küçümsenmeyecek bir sosyal yardımlaşmaya vesile olduğunu söyleyebiliriz.

9