Resim ve Heykel

İslam’ın en önemli ilkesi tevhid inancıdır. Bu inancı korumak için tedbirler alınmış, şirk ve putperestliğe götürebilecek yollar kapatılmıştır. Bu kapsamda tapınma veya tazim (yüceltme, medet umma) amacıyla resim ve heykellerin (sûret) yapılması yasaklanmıştır. 
Cansız varlıklara ait resimlerde ve çocuk oyuncaklarında bir sakınca olmadığı konusunda görüş birliği vardır. Canlı varlıkların resim ve heykelleri konusunda ise görüş farklılıkları vardır. Canlı varlıklara ait resimleri yapmak, fotoğraflarını çekmek ve bunları alıp satmak ise şu şartlara uymak kaydıyla caizdir: Tapınma ve tazim gibi bir amaçla yapılmaması, yapan sanatçının Allah’ın yaratma sıfatına benzeme gayesinin bulunmaması, müstehcenlik içermemesi, dinin genel hüküm ve ahlak ilkelerine aykırı olmaması. 
Kişinin üzerinde canlı varlık resmi bulunan bir elbiseyle namaz kılması veya namaz kılarken kıble yönünde canlı varlık resimlerinin bulunması mekruhtur. Bu şekilde de olsa kılınan namaz geçerlidir. Kişinin hemen fark edemeyeceği ufak resim ve marka logoları ise mekruh kapsamında değildir.

22