Siyaset
Kur’an, yönetim konusunda istişare, adalet, görevi hak edene vermek, iyiliği yaymak, kötülükten alıkoymak ilkeleri üzerinde durur. Ayetlerde temel hak ve özgürlüklerle ilgili olarak inanç ve düşünce hürriyeti, yaşama hakkı, aklın ve insan onurunun korunması, neslin ve iffetin korunması, mal edinme hakkı gibi konulara yer verilir.
Kur’an, insanlığın sorunlarını dert edinen bir toplum yetiştirmeyi hedefler. Allah Resûlü’nün çağrısı bütün insanlara yöneliktir ve hangi milletten olursa olsun, Allah’ın bütün kulları için o bir rahmettir. Şu ayet bu gerçeği ortaya koymaktadır: “Ey Peygamber! Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik.” (Enbiyâ, 21/107)
Bahsedilen bu özelliği ile İslam daveti, birbiriyle dayanışma ve yardımlaşma içerisinde bir insanlığı hedefler. Bunun için de, kardeşlik, dünyada barışı sağlamak, adaleti gerçekleştirmek, insanı insana kulluktan kurtarmak ve Müslüman olmayanlara karşı hoşgörülü davranmak ilkelerini getirmiştir.
Kur’an, en temel ilkelerden biri olan adaletle ilgili şöyle der: “Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutun, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Herhangi bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi adaletsiz davranmaya itmesin. Adaletli olun; bu takvaya daha uygundur. Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah yaptıklarınızdan haberdardır.” (Mâide, 5/8)
30