Toplumsal Düzen ve Hukuk
Toplum hayatının çekirdeğini aile oluşturur. Kur’an, sağlam bir yuvanın kurulmasını hedefler. Bundan dolayı aile hayatı ile ilgili konulara genişçe yer verir.
Kur’an’ın bu bağlamda üzerinde önemle durduğu konulardan biri, kadına saygılı olmak, onun onurunun ve haklarının çiğnenmesine fırsat vermemektir. Allah Resûlü’nün uygulamalarıyla Kur’an bu konuda yeni bir çığır açmıştır.
Kur’an adam öldürmek, hırsızlık yapmak, terör suçu işlemek, zina etmek, şahitlik etmek, evlenmek, boşanmak, miras vb. hukuki konularla ilgili kurallar da getirmiştir. Ayrıca Kur’an’da ekonomi alanında insanın çalışması, helaller, haramlar, ticaret, zekât, sadaka, miras bırakma konularına yer verilir. Yine bu bağlamda aldatma, gasp, hırsızlık ve faiz gibi yasaklanan davranışlar üzerinde durulur.
Kur’an’ın getirdiği hükümlerin amaçlarından biri, insanın onur ve haklarının korunmasıdır. Nitekim zayıf düşmüş, çaresiz kalmış insanların haksızlıklardan korunmasıyla ilgili birçok hüküm konmuştur.
Kur’an’ın hükümlerinde sadece insanların dünya ve ahiret menfaatleri, huzur ve saadetleri göz önünde bulundurulmuştur. Yoksa bu hükümleri gönderen Allah Teâlâ’nın, bu konularda hiçbir şeye ihtiyacı olmadığı gayet açıktır. Nitekim konuyla ilgili ayetler üzerinde düşünüldüğünde, konulan hükümlerin sebep ve hikmetlerinin anlaşılmasında zorluk çekilmez.
“Yaratan bilmez olur mu? O, bütün inceliklerin farkındadır ve her şeyden haberdardır.” (Mülk, 67/14)
29