ALLAH’IN İSİM VE SIFATLARI
Aklımızla Allah Teâlâ’nın varlığını kabul eder, gönlümüzde O‘nu hisseder, kalbimizle O’na inanırız. Ancak O’na kulluk edip razı olacağı bir hayatı yaşayabilmek için O’nu tanımamız gerekir. Çünkü tanımak sevmeye, sevmek de bağlanmaya ve buyruklarını yerine getirmeye vesile olur.
Allah’ı tanımak, O’nun zatını yani kendisini değil, isimlerini ve sıfatlarını tanımak demektir. Biz O’nun zatına inanırız, ama nasıl olduğu üzerinde düşünmeyiz. Çünkü nasıl olduğu üzerinde düşünmek, O’nu varlıklardan birine benzetmek sonucunu doğurur. Oysa O, aklımıza, hayalimize gelecek her şeyden uzaktır. “O’nun benzeri hiçbir varlık yoktur.” (Şûrâ, 42/11)
Biz Rabbimizi sıfatlarından ve fiillerinden hareketle tanırız. Tabiata ve canlılara yansıyan sonsuz ilmi, eşsiz kudreti ve sınırsız yaratma gücü ile O’nu biliriz. Sıfatlarının varlık âlemine yansıyan alamet ve belirtilerini düşünerek O’nun hakkında bilgi sahibi oluruz. Çünkü “Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelip gidişinde düşünen insanlar için şüphesiz ki ayetler vardır.” (Âl-i İmrân, 3/190)
Aşağıda Cenab-ı Hakk’ın isim ve sıfatları anlatılacaktır. Bunlar, Kur’an ve sünnetten tespit edilmiştir.
12