HAC NEDİR?

Sözlükte “kastetmek, yönelmek ve ziyaret etmek” gibi anlamlara gelen hac, belli bir zaman içinde Kâbe, Safa-Merve, Arafat, Müzdelife ve Mina’da belirli yükümlülükleri yerine getirmek suretiyle yapılan bir ibadettir.
Tanımdan da anlaşıldığı gibi hac ibadeti belirli bir zamanda eda edilir. “Hac (ayları) bilinen aylardır. Kim o aylarda hacca başlarsa, artık ona hacda cinsel ilişki, günaha sapmak, kavga etmek yoktur. Siz ne hayır yaparsanız Allah onu bilir. (Ahiret için) azık toplayın. Kuşkusuz azığın en hayırlısı takva (Allah’a karşı gelmekten sakınma)dır. Ey akıl sahipleri bana karşı gelmekten sakının.” (Bakara, 2/197) buyuran Rabbimiz, hac yolculuğunu belli bir zamana tahsis etmiştir. 
Bu süre şevval ve zilkâde ayları ile zilhiccenin ilk on gününü kapsamaktadır. “Sayılı günler” (Bakara, 2/203) arefe/Arafat ve Kurban Bayramı günlerini içerdiği için haccın bu günlerde yapılacağı anlaşılmakta bu da yılda ancak bir kez hac yapılabileceği anlamına gelmektedir. 
Hac, Kâbe’yi tavaf, Safa ve Merve Tepeleri arasında sa’y, Arafat ve Müz-delife’de vakfe, Mina’da şeytan taşlama gibi belirli mekânlarda gerçekleştirilen ibadetlerin bütününden oluşmaktadır. Böylece hac ibadeti mümini hem zaman hem mekân bilinciyle kuşatmakta, mekânla yakınlık kurma ve zamanın kıymetini bilme idrakine eriştirmektedir.

6