Dua Nedir?
Dua, Allah’ın yüceliği karşısında insanın güçsüzlüğünü ve zayıflığını itiraf etmesidir. Sevgi ve saygı ile O’nun yardımını dilemesi, dünya ve ahirette iyilikler ihsan etmesini istemesidir. Üzerindeki sıkıntı, dert ve belayı gidermesini; günah, hata ve kusurlarını bağışlamasını talep etmesidir. O’na yalvarıp yakarması ve hâlini O’na arz etmesidir. (Ragıb ve İbn Manzûr, d.’a.v. maddesi)
Dua, insanın her zaman ve her yerde, doğrudan Rabbiyle kurabileceği kesintisiz bir iletişim biçimidir. Dua bir kulluk eylemidir. Üstün, aşkın bir varlığa, yani Allah’a yönelip kulluk bağı ile bağlanmanın, samimiyetle O’ndan yardım istemenin ifadesidir. İnsanın dünya ve ahirete yönelik ihtiyaçlarını karşılamada duanın çok önemli bir yeri ve değeri vardır. Dua ile hayat daha da anlam kazanır. İnsanın yaratılışında var olan dua etme yönelimi, onun kulluk bilincini her daim canlı tutar.
Dua; sınırlı, sonlu ve âciz olan insanın bütün benliğiyle sınırsız, sonsuz ve kudret sahibi olan Yüce Allah’a yönelip O’na dileklerini iletmesidir. Dua, kulun Rabbi ile kurduğu bir diyalogdur. Dua eden insan bütün zayıflığı ve acizliği ile isteklerini ancak Rabbinin yardımıyla elde edebileceğinin farkındadır. Dua Yaratan’a iman, O’na güven ve teslimiyettir; insanı içten ve dıştan kuşatan tehlikelere, gaflete, aldanmaya ve zararlı unsurlara karşı en iyi korunaktır.
İnsana verilen hayat, ümit ile korku arasında gidip gelen bir süreçtir. İnsanın beklentileri, arzuları, hayalleri, sevinçleri mutlulukları vardır. Bunun yanı sıra başarısızlıkları, hayal kırıklıkları, kötü tecrübeleri, sıkıntı ve bunalımları da vardır. Bizler, ümit ve korku arasında devam eden hayat serüveninde bir dayanağa ihtiyaç duyarız. Kendimize maddi ve manevi destekler ararız. Korku ve kederden emin olmak, bu dünya ve ötesine dair umutlarımızı gerçekleştirmek için çeşitli yollar deneriz. Her türlü olumsuzluktan emin olmak, emellere erişmek için en etkili yol duadır. Dua, insanın başvurduğu en güçlü kapı ve güven kaynağıdır. Kul endişe ve evhamlarından kurtulmak için dua ederken bazen istikrarlı davranamaz, bazen karamsarlığa bürünür. Bunun yanında duada devamlılığı ve ısrarı ihmal etmediği zamanlar da yaşar. İçtenliğiyle, bütün kalbiyle Rabbine yönelir, O’nun dualarına karşılık vereceğine inanır ve bu sayede huzur bulur.
1